لوگو دانا پرداز
49258000 - 021

مانیتورینگ پهنای باند با بینا

مانیتورینگ پهنای باند

یکی از شاخص‌های کلیدی که در شبکه باید تحت نظارت قرار بگیره، پهنای باند اینترفیس‌های مختلف بر روی سرورها و تجهیزات شبکه هستش. مانیتورینگ پهنای باند (Bandwidth Monitoring) به ما کمک می‌کنه که الگوی مصرف ترافیک شبکه و ساعات اوج مصرف و همچنین مشکلات احتمالی مربوطه رو شناسایی کنیم. گزارش‌ها و گراف‌های مربوط به مانیتورینگ پهنای باند سرورها و تجهیزات شبکه تصویری واضح از کیفیت شبکه در اختیار راهبران و کارشناسان شبکه قرار میده و بدین ترتیب می‌شه تشخیص داد چه مقدار پهنای باند و چه نوع پهنای باند و پروتکلی در حال مصرف هستش.

در حال حاضر پروتکل‌های مختلفی برای مانیتورینگ پهنای باند مورد استفاده قرار می‌گیره که از جمله معروف ترین اونها می‌شه به NetFlow ،SNMP و WMI اشاره کرد.

پهنای باند یک شبکه همچنین می‌تونه به عنوان ظرفیت شبکه برای جابجایی اطلاعات بین گره‌های مختلف در یک بازه زمانی مشخص تعریف بشه. معمولا پهنای باند رو با نرخ بیت در هر ثانیه (bps) اندازه گیری می کنن. البته برای راحتی بیشتر واحدهای کیلوبیت، مگابیت و گیگابیت به کار برده می‌شه.

یک شبکه با پهنای باند زیاد اجازه میده در هر ثانیه حجم بیشتری از اطلاعات رو جابجا کنین. البته حتی این شبکه‌ها هم با مشکلاتی مثل تاخیر، قطع دسترسی، کاهش سرعت بسته‌ها و سایر مشکلات رایج شبکه دست و پنجه نرم می‌کنن.

مانیتورینگ پهنای باند چه کاربردی دارد؟

اگه میزان استفاده از پهنای باند (Network Utilization) برای مدت طولانی بر روی یک اینترفیس بالا باشه، این موضوع نشون دهنده اینه که بار کاری نود متصل شده به اون اینترفیس بیشتر از قدرت (سرعت) شبکه هستش و شاید وقتش رسیده که اقداماتی را برای ارتقاء سرعت شبکه انجام بدید. 

مصرف بالا و غیرقابل توجیه پهنای باند در ساعات غیر کاری می‌تونه نشون دهنده حملاتی مانند DDOS و یا فعالیت‌های غیر مجاز باشه. همچنین با نظارت دقیق پارامتر‌هایی مانند Errors و Discards می‌تونید به وجود مشکلات احتمالی در ارتباط فیزیکی شبکه پی ببرید

تیم‌ها با استفاده از ابزارهای مانیتورینگ پهنای باند بینا میتونن این مشکلات رو شناسایی و رفع کنن. و این ابزار به مهندسان شبکه کمک می‌کنه تا پردازش ها، گره ها، دستگاه‌ها یا کاربرانی که ترافیک مصرفی بالایی دارن رو شناسایی کنن.

اهمیت پهنای باند در چیست؟

به طور خلاصه، پهنای باند به معنی حجم اطلاعاتیه که در یک بازه زمانی میشه جابجا کرد و معمولا با واحد بیت بر ثانیه اندازه گیری میشه. 30 سال پیش، اطلاعات از طریق روش های فیزیکی مثل سرویس های پستی جابجا میشدن. اما الان حجم غیرقابل باوری از اطلاعات فقط با فشردن یک دکمه میتونه جابجا بشه.

از اونجایی که اکثر سازمان‌ها از اینترنت برای عملیات‌های حساس در کسب و کارشون استفاده می‌کنن، سرعت اینترنت می‌تونه در موفقیت اونها تاثیر زیادی داشته باشه. اما موضوعی که بسیاری از مردم متوجه اون نیستن اینه که دو نوع سرعت برای پهنای باند وجود داره؛ سرعت آپلود و دانلود.

سرعت آپلود به سرعتی گفته می‌شه که اطلاعات به مقصد جابجا میشه، این در حالیه که سرعت دانلود به سرعت دریافت اون اطلاعات گفته می‌شه.

ظرفیت پهنای باند که به حداکثر نرخ جابجایی اطلاعات که یک لینک می‌تونه ارائه بده گفته می‌شه. ظرفیت پهنای باند عامل مهمی محسوب می‌شه و هنگام تجهیز زیرساخت باید مطمئن بشین که دستگاه‌های خریداری شده می‌تونن پهنای باند مورد نیاز رو پوشش بدن.

مشکلات رایج و موثر بر پهنای باند شبکه

بروز کندی ممکنه دلایل متفاوتی داشته باشه که در پایین به 3 مورد اصلی پرداختیم که با مانیتورینگ دقیق پهنای باند می‌تونیم اونها رو شناسایی کنیم.

مشکل تاخیر در شبکه (Latency)

تاخیر شبکه به زمانی گفته می‌شه که یک بسته داده از مبدا به مقصد منتقل می‌شه. تاخیر تا حد زیادی به تعداد دستگاه‌هایی که بسته باید از آنها عبور کند بستگی دارد. طراحی نامناسب شبکه (مثلا استفاده از یک توپولوژی اشتباه)، ناکارآمدی سوئیچ‌ها و روترها و مشکلات سایر تجهیزات زیرساختی می‌تونه باعث ایجاد تاخیر بالا در یک شبکه بشه.

جیتر شبکه (Jitter)

جیتر یک مشکل رایج دیگه در شبکه است که تا حد زیادی به تاخیر شبکه مرتبط می‌شه. یک جیتر به فرکانس تغییرات در زمان تاخیر شبکه اشاره داره. در چنین شرایطی، بعضی از بسته‌های اطلاعات با سرعت بالاتری در شبکه جابجا می‌شن. اینطوری بعضی از گره‌های مقصد ممکنه نیاز به پردازش تعداد بیشتری بسته اطلاعاتی داشته باشن، در حالی که بعضی دیگه هیچ عملیات پردازشی رو انجام نمیدن!

در کاربردهایی مثل اپلیکیشن های استریم صوت و تصویر که زمان اهمیت زیادی داره، جیتر می‌تونه به تجربه کاربر آسیب زیادی بزنه. خیلی از سیستم‌ها برای جلوگیری از جیتر، از تکنیک بافرینگ استفاده می‌کنن.

تجهیزات شبکه

روترها، سوئیچ‌ها و فایروال‌ها رایج ترین تجهیزات در هر شبکه تجاری هستن. اما وجود مشکلاتی در پیکربندی اونها می‌تونه باعث بروز مشکلات متعدد در اتصال و امنیت شبکه بشه. خوبه بدونین که هر شبکه‌ای برای یک توان عملیاتی مشخص طراحی می‌شه و تمامی تجهیزات مورد استفاده در اون باید توانایی پشتیبانی از این توان عملیاتی رو داشته باشن.

اگه یک دستگاه با توان عملیاتی بالاتر به یک دستگاه با توان عملیاتی پایین‌ تر متصل بشه، ممکنه عملکرد کلی شبکه افت پیدا کنه.

دیتا سنتر شیراز

امکانات سیستم مانیتورینگ شبکه و پهنای باند بینا

1– سهولت در مانیتورینگ پهنای باند در مراکز NOC

سیستم مانیتورینگ شبکه بینا به آسانی امکان مانیتورینگ پهنای باند رو برای همه سرورها و تجهیزات در اختیار کارشناسان شبکه قرار میده و عملیات ایجاد مانیتور پهنای باند برای اینترفیس‌ها به صورت خودکار و به آسانی انجام می‌شه.

طراحی پیشرفته بینا همه نیازهای کارشناسان مراکز NOC رو پوشش میده و امکان مشاهده وضعیت پهنای باند رو به صورت زنده در قالب دیاگرام و داشبورد فراهم می‌سازد.

2- ارائه تصویری واضح و زنده با مانیتورینگ پهنای باند بینا

در داشبورد بینا می‌تونید گراف پهنای باند اینترفیس‌های مورد نظرتونو به صورت زنده مشاهده کنید و برای آشنایی بیشتر می‌تونید محتوای داشبورد شبکه رو بخونین.

همچنین وجود پنل های مختلف مربوط به ترافیک شبکه (Network Traffic) در داشبورد بینا می‌تونه گزارش‌های مدیریتی و کارشناسی مفیدی رو در خصوص وضعیت پهنای باند در اختیار راهبران و کارشناسان شبکه قرار بده

انواع گزارش هایی که توسط بینا قابل مشاهده است:

ترافیک اینترفیس ها (Interfaces By Traffic): امکان مشاهده سرعت تبادل ترافیک شبکه هر یک از اینترفیس‌ها به صورت زنده در قالب گراف‌ها و گزارش‌های متنوع و یا مشاهده دستگاه ها و اینترفیس‌هایی که بیشترین تبادل ترافیک در شبکه رو دارند.

مصرف پهنای باند اینترفیس ها (Interfaces By Bandwidth Utilization): یکی از شاخص‌های مهم برای تصمیم گیری درخصوص ارتقاء ظرفیت پهنای باند، مقدار Bandwidth Utilization هستش که در واقع نشون می ده چه میزان از توان اینترفیس‌ها اشغال شده، در بینا شما می‌تونید درصد مصرف پهنای باند اینترفیس ها رو به صورت زنده و در قالب گراف عقربه ای مشاهده کنید و همچنین فهرستی از اینترفیس هایی که دارای شرایط نا مطلوب هستند رو می‌توانید ببینید.

شاخص های Errors and Discards: زمانی که مقدار Error و Discard روی یک اینترفیس مساوی و یا بیشتر از یک می‌شه این می‌تونه به این معنی باشه که مشکلی فیزیکی در لینک وجود داره. در بینا شما می‌تونید این شاخص‌های مهم رو همیشه نظارت کنید و در صورت ردیابی مقدار زیاد، به سرعت از موضوع با خبر شوید.

3- امکان مشاهده پهنای باند در قالب دیاگرام شبکه

بسیاری از مشتریان بینا دارای شبکه های بزرگی در سطح کشور هستند، بخاطر همین امکان مشاهده وضعیت تجهیزات، میزان ترافیک شبکه و کیفیت ارتباطات در قالب یک دیاگرام و به صورت زنده در محدوده جغرافیایی بسیار کاربردی و جذاب هستش.

نرم افزار مانیتورینگ پهنای باند بینا دارای مکانیسمی پیشرفته برای ترسیم و نمایش دیاگرام شبکه ست که به شما اجازه می‌ده بدون نیاز به نصب ابزار دیگری، به آسانی دیاگرام شبکه خودتونو ترسیم و هر یک از آبجکت‌های دیاگرام رو به تجهیزات شبکه خود لینک کنید.

برای آشنایی بیشتر با دیاگرام شبکه بینا، کلیک کنید.

4- آگاهی بلادرنگ از شرایط نا مطلوب پهنای باند

در بینا، شما می تونید محدوده قابل قبول پهنای باند برای هر اینترفیس رو تعریف کنید، در این صورت هنگامی که ترافیک شبکه از حداقل و یا حداکثر تعریف شده خارج شه، نرم افزار به سرعت با ارسال اخطار شما رو از موضوع با خبر می‌کنه.

در بسیاری از مواقع افزایش غیر طبیعی میزان ترافیک، ممکنه ناشی از فعالیت ویروس‌ها و یا حملات هکرها باشه، بنابراین باید همیشه الگوی صحیح مصرف پهنای باند رو پایش کنید

ارتقاء سطح کیفیت مدیریت فناوری اطلاعات

نظارت یکپارچه بر کیفیت و سرعت لینک‌های ارتباطی و تصمیم گیری صحیح در جهت ارتقاء زیر ساخت‌ها در شبکه و دیتا سنتر یکی از وظایف مهم مدیران فناوری اطلاعات و راهبران شبکه می‌باشد، سیستم مانیتورینگ پهنای باند بینا به شما کمک می‌کنه که:

  • از ایجاد نقاط ضعف در سرعت عملکرد سرورها و شبکه جلوگیری کنید.
  • سرورها، نرم افزارها یا کاربرانی که بیشترین استفاده از پهنای باند رو دارند شناسایی کنید.
  • با ارتقاء به موقع زیرساخت‌ها، سرویسی سطح بالا به سازمان و مشتریانتون ارائه دهید.
  • در صورت بروز مشکل، زودتر از کاربران و مدیران از موضوع باخبر شوید.
  • هزینه‌های پنهان رو با خرید پهنای باند بیشتر یا ارتقاء و تعویض تجهیزات کاهش دهید.
پیمایش به بالا