لوگو دانا پرداز
49258000 - 021

راهنمای گام به گام بینا

در این سند آموزشی نحوه شروع به کار با سیستم مانیتورینگ بینا به شکلی خلاصه و کاربردی معرفی می گردد. شما با مطالعه این سند می توانید به آسانی شروع به مانیتورینگ کلیه اجزاء موجود در شبکه خود کنید. برای دریافت اطلاعات کامل تر به راهنمای بینا مراجعه نمایید.

شناسایی نیازهای مانیتورینگ شبکه سازمان

بینا دارای امکانات متعددی برای نظارت بر صحت عملکرد کلیه اجزاء موجود بر روی شبکه های کوچک و بزرگ می باشد. بنابراین در ابتدا لازم است شما نسبت به شناسایی کلیه اجزاء شبکه که نیاز به مانیتورینگ دارند اقدام نمایید.

در بسیاری از مواقع تعداد اجزاء نرم افزاری و سخت افزاری موجود در شبکه که باید مانیتور شوند بسیار بیشتر از پیش بینی اولیه راهبران شبکه می باشد، لذا لازم است که راهبران شبکه قبل از شروع به کار با بینا به شناسایی دقیق این اجزاء بپردازند.

بروز اختلال در هر یک از سرویس های شبکه و لینک های ارتباطی ممکن است منجر به از کار افتادن برنامه های کاربردی و قطع شدن دسترسی کاربران گردد، بنابراین با در نظر گرفتن موارد زیر فهرستی از اجزاء پر اهمیت در شبکه خود تهیه نمایید.

سرویس های زیر ساختی در شبکه؛ (مانند: DNS, Active Directory, DHCP,…)
سرور های پایگاه داده؛ (مانند: SQL Server , Oracle)
وب سایت های داخلی و خارجی سازمان؛
ایمیل سرورهای داخلی و خارجی سازمان؛
خطوط ارتباطی؛ (مانند: MPLS Links, VSAT Links, Wireless Links, LAN,…)
سرورها؛ (مانند: Windows Servers, Linux, Solaris, HP -UX, MAC OS X,…)
تجهیزات ارتباطی شبکه؛ (مانند:Routers, Switches, Access Points, Radios,…)
شرایط محیطی دیتا سنتر یا اتاق سرور؛ (مانند: درجه دما ، رطوبت، دود، تردد، خیسی و …)
پهنای باند (ترافی ک) شبکه؛ (مانند: Bandwidth Usage, Error/Discards, Por t Utilization,…)
تجهیزات برق اضطراری(UPS)؛ (مانند: APC, Faratel, Powerware, ..)
فایروال ها؛ (مانند: ISA Server, Juniper, Cyberoam, ParsGate,…)

سپس موارد شناسایی شده را در جدولی مانند زیر فهرست کنید.

[table id=116 /]

سعی کنید تمام اجزاء نرم افزاری، سخت افزاری و سرویس های موجود بر روی شبکه را شناسایی کنید. در ستون فاصله زمانی با توجه به حساسیت موضوع مربوطه اینتروال مانیتورینگ مناسبی را در نظر بگیرید. در بسیاری از مواقع فاصله زمانی مانیتورینگ 300 ثانیه مناسب می باشد. در مراحل بعدی از این فهرست برای ایجاد مانیتورهای مورد نیاز استفاده خواهد گردید.

تنظیمات اولیه

در این قسمت برخی از تنظیمات مقدماتی سیستم که برای شروع کار با بینا مورد نیاز می باشد، معرفی می گردد.

تغییر رمز عبور پیش فرض

یکی از کارهای مقدماتی تغییر رمز عبور پیش فرض راهبر سیستم می باشد.

نام کاربری و رمز عبور پیش فرض سیستم عبارت است از

Password: binaadmin و User: binaadmin

کاربر binaadminبه عنوان راهبر سیستم دارای بالاترین سطح دسترسی می باشد و لذا لازم است در ابتدا یک رمز عبور مناسب برای آن انتخاب نمائید.

1. در قسمت بالای صفحه اصلی روی لینک تغییر رمز کلیک کنید.

2. در پنجره باز شده رمز عبور جدید را وارد کرده و روی دکمه “تغییر رمز” کلیک کنید.

تعریف مجوز های شبکه

سیستم بینا برای مانیتورینگ منابع سیستم عامل های مایکروسافت از پروتکل های (SNMP, WMI) و برای مانیتورینگ منابع سیستم عامل های لینوکس و تجهیزات شبکه مانند سوئیچ ها و روترها از پروتکل (SNMP) استفاده می کند.

پروتکل های SNMP و WMI برای دسترسی به سیستم های هدف نیاز به مجوز دسترسی و یا به عبارتی Authentication دارند، لذا قبل از ایجاد مانیتورهای مربوطه، ابتدا لازم است در بخش مدیریت مجوزهای شبکه، مجوزهای مورد نیاز (Username/Password) تعریف گردد.

در منوی اصلی بینا، منوی “راهبری سیستم” را باز کرده و در زیر منو “مدیریت الگوی مانیتورینگ دستگاه ” گزینه ” مجوزهای شبکه” را انتخاب کنید.

2. روی لینک “تعریف مجوز جدید” کلیک کنید.
3. در پنجره باز شده نوع مجوز را انتخاب کرده و پس از وارد کردن اطلاعات لازم روی دکمه ثبت کلیک نمائید.

نکات قابل توجه:

پروتکل WMI جهت دسترسی به منابع سیستم عامل های مایکروسافت، به دسترسی در سطح راهبر سیستم (Administrator) نیاز دارد. لذا کاربر تعریف شده باید عضو گروه Administrator باشد.
چنانچه سیستم ها عضو دامین باشند، برای مجوزهای WMI وارد کردن نام دامین الزامی است.
امکان مانیتورینگ سیستم عامل های مایکروسافت با پروتکل SNMP نیز وجود دارد.
مجوزهای مختلف موجود در شبکه خود را تعریف نمائید. در مراحل بعدی هنگام تعریف مانیتورها شما می توانید مجوز مربوط به هر مانیتور را از میان مجوزهای تعریف شده انتخاب کنید.
کلیه مجوزهای تعریف شده با الگوریتم های پیشرفته Encryption، رمز نگاری شده و غیر قابل بازیابی خواهند بود.

تنظیمات ارسال اخطار

سیستم مانیتورینگ بینا درصورت ردیابی هرگونه از کار افتادگی در شبکه با ارسال انواعی از اخطارها (از جمله پیام کوتاه SMS، ایمیل، آژیر اخطار و ابزار نمایشگر اخطار) ادمین شبکه را آگاه میسازد.

برای اینکه بینا بتواند با ارسال SMS ،Email و یا آژیر اخطار شما را از مشکلات در شبکه آگاه سازد ، در ابتدا لازم است برخی تنظیمات اولیه صورت پذیرد.

1. در منوی اصلی برنامه، منوی اخطارها را باز کرده و گزینه تنظیمات ارسال اخطار را انتخاب نمائید. همانطور که ملاحظه می کنید این صفحه به سه بخش اصلی تنظیمات ارسال پیام کوتاه، تنظیمات ارسال پست الکترونیک و تنظیمات آژیر اخطار تقسیم بندی شده است. شما می توانید در هر بخش اطلاعات لازم را وارد کنید.

2. تنظیمات ارسال پیام کوتاه: بینا برای ارسال پیام کوتاه (SMS) از برخی مودم های GSM موجود در بازار (COM / USB) پشتیبانی می کند. پس از اتصال مودم به سرور بینا، پورت مربوطه را در این بخش انتخاب کنید و روی دکمه Refresh کلیک کنید. چنانچه مودم به درستی متصل شده باشد، وضعیت OK نمایش داده خواهد شد.

همچنین در قسمت ارسال پیام کوتاه تست، شما با وارد کردن اطلاعات لازم و کلیک روی دکمه ارسال می توانید از صحت عملکرد ارسال SMS اطمینان حاصل کنید. در پایان روی دکمه ذخیره کلیک کنید.

3. تنظیمات ارسال پست الکترونیک: در این قسمت اطلاعات سرورSMTP مورد نظر خود را وارد کنید. ایمیل های ارسالی بینا از طریق این سرور SMTP ارسال خواهد گردید.

4. تنظیمات آژیر اخطار: آژیر اخطار بینا تحت شبکه (IP based) بوده و شما در صورت نیاز می توانید آنها را از شرکت داناپرداز تهیه کنید. در صورتی که شما آژیر اخطار را تهیه نموده اید، می توانید در این بخش روی لینک “افزودن آژیر جدید” کلیک کرده و اطلاعات مربوطه را وارد کنید.

ایجاد مانیتور

برای مانیتورینگ هر یک از اجزاء شبکه، ابتدا لازم است مانیتورهای مربوطه را در سیستم بینا ایجاد کنید . بینا دارای انواع مختلفی از مانیتورها می باشد و شما می توانید تمامی اجزاء موجود بر روی شبکه خود را با انتخاب نوع مانیتور نظارت کنید.

معرفی پارامترهای اجرای مانیتور

برای ایجاد یک مانیتور لازم است پارامترهای مختلفی مانند آدرس مقصد مانیتورینگ و زمان بندی اجرای مانیتور تعریف شود . در این قسمت شما با پارامترهای ایجاد مانیتور آشنا می شوید.

پارامترهای ایجاد مانیتور در سیستم مانیتورینگ بینا به دو گروه تقسیم بندی می شوند:

پارامترهای اختصاصی: این پارامترها برای هر یک از انواع مانیتورها متفاوت بوده و تعیین کننده روش و شرایط اجرای عملیات مانیتورینگ می باشد. شما با ارائه پارامترهای اختصاصی تعیین می کنید که عملیات مانیتورینگ به چه روشی انجام شود و نیز اینکه شرایط بروز وضعیت نامطلوب (اختلال ) چیست.

(در ادامه این سند آموزشی، پارامترهای اختصاصی برای هر یک از انواع مانیتورها توضیح داده خواهد شد.)

پارامترهای اجرای مانیتور: پارامترهای اجرای مانیتور تعیین کننده فواصل زمانی مانیتورینگ و نیز سایر تنظیمات اجرای مانیتور می باشند. پارامترهای اجرای مانیتور برای همه انواع مانیتورها مشابه یکدیگر می باشند.

(برای آشنایی با پارامترهای اجرای مانیتور به بخش “پارامترهای عمومی مانیتورها” در راهنمای بینا مراجعه کنید.)

چگونه تجهیزات شبکه را مانیتورکنیم؟

صحت عملکرد تجهیزات شبکه مانند سوئیچ ها ،روترها، فایروال ها و رادیوها بسیار با اهمیت می باشد و بروز هر گونه اختلال و یا بارکاری بیش از حد مجاز ممکن است منجر به قطع شدن ارتباطات و از کار افتادن سرویس ها و برنامه های کاربردی گردد.

بینا دارای امکانات کاملی برای مانیتورینگ منابع تجهیزات شبکه می باشد و از انواع سازندگان تجهیزات شبکه پشتیبانی می کند. برای مانیتورینگ تجهیزات شبکه ، بینا از پروتکل SNMP استفاده می کند که پروتکل استاندارد ويژه مانیتورینگ تجهیزات می باشد. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید آنست که باید ، این پروتکل را روی تجهیزات مورد نظر فعال کنید. اگرچه به صورت پیش فرض در برخی از تجهیزات این پروتکل فعال می باشد. برای فعال کردن این امکان در Network Device های مورد نظر خود باید به دفترچه راهنمای IOS دستگاه و یا وب سایت شرکت تولید کننده تجهیزات مورد نظر مراجعه کنید. در صورتی که در این مورد سوال یا ابهامی داشتید ، بخش پشتیبانی شرکت دانا پرداز با کمال میل شما را در این مورد راهنمایی خواهد کرد.

ایجاد مانیتور دستگاه

1. در منوی اصلی برنامه، منوی مانیتورها را باز کرده و روی لینک “ایجاد مانیتور جدید” کلیک کنید.

2. در صفحه باز شده “دستگاه” را انتخاب کنید.

3. پارامترهای زیر را وارد کنید:

آدرس: آدرس IP هدف مانیتورینگ را وارد کنید برای مثال آدرس IP سوئیچ یا روتری که می خواهید آن را مانیتور کنید.

مجوز دسترسی: با توجه به توضیحات مربوط به مجوزهای شبکه که در ابتدای این سند ارائه گردید، مجوز مربوطه جهت دسترسی به هدف مانیتورینگ را انتخاب کنید. برای آشنایی با جزئیات بیشتر نحوه تعریف مجوزهای شبکه می توانید به راهنمای بینا مراجعه کنید.

در این مرحله گزینه “بررسی ارتباط” وضیعت دسترسی به دستگاه ، مدل – سری دستگاه ، وضعیت مجوزها و ping دستگاه مورد نظر را اعلام خواهد کرد. سپس با انتخاب ” ایجاد مانیتور” به راحتی مانیتور مورد نظر ساخته خواهد شد.

چگونه وب سایت ها را مانیتور کنیم؟

وب سایت شرکت یا سازمان شما باید به صورت 24 ساعته قابل دسترسی باشد. و درصورت بروز اختلال و از کار افتادگی وب سایت شما باید زودتر از مشتریان و کاربران از موضوع باخبر شوید. در شبکه داخلی سازمان نیز احتمالا پورتال ها و برنامه های تحت وب مختلفی وجود دارد که در دسترس بودن آنها اهمیت بسیار بالایی دارد.

امکانات مانیتورینگ وب سایت بینا به شما اطمینان می دهد که وب سایت ها و برنامه های تحت وب شما در دسترس هستند و در صورت بروز اختلال به صورت بلادرنگ شما را از بروز مشکل آگاه می سازند. بینا دارای سه نوع مانیتور برای وب سایت می باشد:

HTTP: این مانیتور با پروتکل HTTP عملیات مانیتورینگ را انجام می دهد.
HTTPS: این مانیتور مانند مانیتورHTTP بوده و لیکن امکان مانیتورینگ وب سایت های ایمن شده (SSL) را فراهم می سازد.
HTTP Advanced: این مانیتور نیز مانند مانیتور HTTP بوده با این تفاوت که دارای تنظیمات پیشرفته ای مانند تنظیمات Proxy Server و پشتیبانی از دستورات Regular Expressive می باشد.

در” منو اصلی” / “ایجاد مانیتور جدید “/ “وب سایت/ برنامه تحت وب ” یکی از مانیتور های HTTP یا HTTP Advanced یا HTTPS را انتخاب کنید.

نکات قابل توجه :

چنانچه برای دسترسی به سایت مورد نظر نیاز به تنظیمات Proxy باشد می توانید از مانیتور HTTP Advanced استفاده کنید.
چنانچه وب سایت مورد نظر Secure باشد می توانید از مانیتور HTTPS استفاده کنید.
هر یک از پارامترها دارای راهنمای مربوط به خود می باشند که با کلیک روی علامت “؟” قابل مشاهده خواهد بود.
نام کاربری و رمز عبور تنها در مورد وب سایت هایی که روش تصدیق هویت آنها (Integrated Authentication)می باشد، قابل استفاده خواهد بود.

چگونه ایمیل سرورها را مانیتور کنیم؟

در بسیاری از مواقع وقوع اختلال برای سرورهای ایمیل موجب توقف فرآیند کسب و کار سازمان ها می گردد. بنابراین راهبران شبکه و کارشناسان فناوری اطلاعات باید از وقوع مشکل برای سرویس ایمیل باخبر شوند.

بینا دارای دو نوع مانیتور برای نظارت بر صحت عملکرد ایمیل سرور می باشد:

SMTP: این مانیتور صحت عملکرد ارسال ایمیل را بررسی می کند.
POP3: این مانیتور صحت عملکرد دریافت ایمیل را بررسی می کند.

1. در” منو اصلی” / “ایجاد مانیتور جدید “/ “ایمیل ” یکی از مانیتور های “SMTP” و یا “POP3” را انتخاب نمایید.
2. عنوان مانیتور را وارد کرده سپس آدرس ایمیل سرور را به صورت IP Address و یا FQDN وارد نماید.
3. در قسمت نام کاربر و رمز عبور ، اطلاعات یکی از اکانت های ایمیل را که برای مانیتورینگ در نظر گرفته اید وارد کنید و سپس روی دکمه ذخیره کلیک کنید.
4. این فرآیند را برای مانیتورPOP3 نیز تکرار کنید.

نکات قابل توجه:

پیشنهاد می گردد یک آدرس ایمیل ویژه برای مانیتورینگ ایمیل سرور ایجاد نماید.

برای مثال monitoring@yourdomain.com و از این آدرس برای مانیتورهای SMTP, POP3 استفاده کنید.

بینا برای مانیتورینگ ایمیل سرور با پروتکل های SMTP و POP3 به وسیله اکانت تعریف شده بر روی ایمیل سرور Login کرده و کد پاسخ دریافتی را بررسی می کند. در واقع برای مانیتورینگ ایمیل سرور، بینا ایمیل ارسال و دریافت نمی کند.
درصورتی که شماره پورت (port number) سرویس های SMTP و POP3 متفاوت باشد، شما می توانید شماره پورت را تغییر دهید.
درصورت بروز مشکل در ایجاد مانیتور، ابتدا از برقراری ارتباط شبکه ای میان سرور بینا و سرور ایمیل اطمینان حاصل کنید. برای این منظور از روی سرور بینا، ایمیل سرور را Ping کرده و سپس با ابزار Telnet سعی کنید به پورت های مربوطه متصل شوید.

چگونه خطوط ارتباطی را مانیتور کنیم؟

با استفاده از مانیتور نوع Ping شما می توانید انواع خطوط ارتباطی مانند لینک های MPLS ،VSAT ،Wireless و LAN را مانیتور کنید.

1- در” منو اصلی” / “ایجاد مانیتور جدید “/ “دسترسی پذیری ” مانیتور PING را انتخاب نمایید.

2- عنوان مانیتور را وارد کرده و سپس آدرس مقصد مانیتورینگ را به صورت IP Address و یا FQDN وارد کنید.

3- روی دکمه ذخیره کلیک کنید. مانیتور ایجاد شده در فهرست مانیتورها قابل مشاهده خواهد بود.

نکات قابل توجه:

بینا بصورت پیش فرض در هر بار اجرای مانیتور ping، چهار بسته(ICMP) به سیستم هدف ارسال می کند. (پارامتر تعداد Ping در هر بار اجرا) و چنانچه بیش از 2 عدد از این بسته های ارسالی (پارامترتعداد packet lost قابل اغماض) از دست برود، وضعیت مانیتور از “نرمال” به “اختلال” تغییر خواهد کرد.

درصورتی زمان پینگ(ping time) برای شما اهمیت دارد، می توانید حداکثر ping time مورد قبول را در پارامتر (میزان مجاز دریافت پاسخ (ping time) ) وارد کنید. تعداد صفر به معنی عدم کنترل زمان پینگ است.

چگونه سرورهای پایگاه داده را مانیتور کنیم؟

سرورهای پایگاه داده قلب عملیاتی نرم افزار های جامع سازمانی و برنامه های کاربردی می باشد. لذا فعالیت بدون وقفه این سرورها حیاتی می باشد. بینا دارای دو نوع مانیتور برای نظارت بر صحت عملکرد پایگاه داده می باشد:

  •     SQL Server: از این مانیتور برای نظارت بر صحت عملکرد نسخه های مختلف SQL Server شرکت مایکروسافت استفاده می شود.
  •     Oracle Database: از این مانیتور برای نظارت بر صحت عملکرد پایگاه داده Oracle استفاده می گردد.
  • 1.  در” منو اصلی” / “ایجاد مانیتور جدید “/ “پایگاه داده ” یکی از مانیتورهای MS SQL SERVER و یا ORACLE را   انتخاب نمایید.
  • 2.  پارامترهای مورد نیاز را ارائه دهید. بینا از این پارامترها برای ایجاد یک رشته ارتباط با پایگاه دادهConnection String)) استفاده می کند. شما می توانید این پارامترها را از DBA سازمان خود دریافت کنید.
  • 3.  روی دکمه ذخیره کلیک کنید مانیتور ایجاد شده در فهرست مانیتورها قابل مشاهده خواهد بود.

نکات قابل توجه :

روش مانیتورینگ پایگاه داده SQL Serverبه این شکل است که بینا با پارامترهای ارائه شده یک (Connection String) می سازد و در هر بار اجرای مانیتور یک ارتباط( Connection) با سرور هدف باز و بسته می کند. باز شدن Connection به منزله صحت عملکرد پایگاه داده می باشد.

با کلیک روی دکمه “تست مانیتور” از صحت پارامترهای وارد شده اطمینان حاصل کنید.

بینا برای مانیتورینگ پایگاه داده هیچ گونه Query بر روی سرور پایگاه داده اجرا نمی کند و موفقیت در برقراری ارتباط (Connection.open) را معیار صحت عملکرد پایگاه داده قرار می دهد.

روش مانیتورینگ پایگاه داده Oracle مانند SQL server می باشد. برای ایجاد مانیتورOracle، اطلاعات رشته برقراری ارتباط (Connection String) را از DBA مربوطه دریافت کنید. برای مانیتورینگ پایگاه داده Oracle، امکان اجرای Query و بررسی مقدار برگشتی نیز وجود دارد.

مشاهده همه مانیتورها

پس از ایجاد مانیتورهای مورد نیاز در این قسمت می توان وضعیت همه مانیتورهای خود را مشاهده کنید. برای هر مانیتور خاص پنل های عنوان، نوع ، دستگاه، مدل سری ،IP ،Port،نوع،وضعیت، حالت،گروه وجود دارد. هم چنین قابلیت جستجو بر اساس نام ، ادرس،وضعیت،نوع و حالت نیز وجود دارد.

همچنین با کلیک راست بر روی هر کدام از مانیتورها می توانید به اطلاعات و تنظیمات آن مانیتور از جمله “ویرایش مانیتور” و “مانیتور در یک نگاه دسترسی” پیدا کنید.

ویرایش مانیتور ها

با ورود به صفحه ویرایش مانیتور می توانید تعریف ها و تغییرات را به مانیتور دستگاه اعمال نمایید. برای ورود به این صفحه در بخش فهرست مانیتور ها با انتخاب مانیتور مورد نظر و کلیک راست بر روی آن گزینه ویرایش مانیتور را انتخاب کنید. بخش های مختلف آن به شرح ذیل می باشد.

عملگر های اصلی

بازخوانی: خواندن آخرین تغییرات بر روی مانیتور با این گزینه از روی پایگاه داده خوانده می شود.
تست مانیتور: با انتخاب این گزینه می توانید وضعیت مانیتور را در لحظه بر روی دستگاه چک نمایید.
خاموش: برای غیر فعال کردن مانیتور دستگاه از این گزینه استفاده می شود.
روشن: برای فعال کردن مانیتور دستگاه از این گزینه استفاده می شود.
حذف: برای حذف مانیتور از این گزینه استفاده نمایید.
ذخیره: برای ثبت تغییرات اعمال شده بر روی مانیتور از این گزینه استفاده نمایید.

الگوی مانیتور: برای افزودن شاخص های جدید به مانیتور یا تغییر الگوی داشبورد از این گزینه استفاده می شود.
اخطارهای ارسالی: برای مشاهده اخطارهایی که در صورت اختلال در مانیتور، ارسال شده اند از گزینه استفاده می شود.
اعلان ها: این گزینه برای مشاهده تغییر وضعیت های مانیتور دستگاه با ذکر دلیل به کار می رود.

گزارش ها

گزارش ها: برای دسترسی سریع و آسان به صفحه گزارش ها از این گزینه استفاده می شود.
گزارش جزئیات: امکان مشاهده گزارش های لحظه به لحظه مانیتور دستگاه توسط این گزشنه فراهم می شود.
مانیتور در یک نگاه: با استفاده از این گزینه می توانید وارد صفحه داشبورد پیش فرض مانیتور دستگاه شوید.

ابزارها

Ping: اجرای دستور ping توسط این گزینه انجام می شود.
Tracert: اجرای دستور Trace (مسیریابی) توسط این گزینه انجام می شود.
Http: آدرس مانیتور دستگاه با این گزینه تحت وب باز می شود.
Remote Desktop: امکان دسترسی از راه دور (RDP) به سیستم هدف تحت وب توسط این گزینه فراهم می شود.
MIB Browser: دسترسی سریع به نرم افزار MIB browser توسط این گزینه فراهم می شود.

تشخیص خودکار دستگاه : مانيتور دستگاه به طور خودکار مشخصات سیستم هدف را شناسایی می کند از جمله کمپانی سازنده، نوع دستگاه و مدل/سری دستگاه، سپس شاخص های مهم آن را تحت مانیتورینگ قرار می دهد. برای شناسایی دستگاه لازم است حتما دسترسی SNMP یا WMI موفقیت آمیز باشد در غیر این صورت فقط امکان مانیتورینگ دسترس پذیری به روش Ping یا TCP Port Connect وجود خواهد داشت.

برای شناسایی دستگاه هدف لازم است الگوی مانیتورینگ دستگاه در سیستم تعریف شده باشد. برای مشاهده فهرست الگوهای موجود در سیستم بینا در منوی راهبری وارد صفحه فهرست الگوها شوید.

مانیتورهای دستگاه به صورت خودکار در یکی از انواع دستگاه زیر دسته بندی می گردد:

Domain Controller
Environment Sensor
Firewall
Router
Switch
Server
Printer
UPS
Workstation
Virtual Server
Unknown
Application

چنانچه به هر دلیلی نوع دستگاه شناسایی نگردد مانیتور در گروه Unknown قرار گرفته و تنها امکان مانیتورینگ دسترس پذیری آن وجود خواهد داشت. شما می توانید در هر زمانی در فرم ویرایش مانیتور به صورت دستی مشخصات مانیتور را تعیین کنید و یا تغییر دهید. شما همچنین می توانید الگوهای جدیدی برای دستگاه های مورد نظر خود تعریف نمایید.

تنظيمات پيشرفته: مانیتور دستگاه برای مانیتورینگ دسترس پذیری سیستم هدف از یکی از دو روش Ping یا TCP Port Connect استفاده می کند. روش پیش فرض مانیتورینگ دسترس پذیری، روشPing است. در صورتی که استفاده از روش پینگ وجود نداشته باشد برای مثال فایروال پینگ را بسته باشد می توانید از روش TCP Port Connect استفاده کنید. در فرم های ایجاد و ویرایش مانیتور با کلیک روی لینک تنظیمات پیشرفته می توانید روش مانیتورینگ دسترس پذیری را تعیین نمایید.

پروفایل اخطار: در این بخش شما می توانید پروفایل های اخطاری را که ایجاد کرده اید، را به مانیتور دستگاه معرفی نمایید.
زمانبندی اجرا: در این بخش امکان تعریف زمان بندی برای اجرای مانیتورینگ برروی این دستگاه وجود دارد.
عملیات بازیابی: در این بخش امکان تعریف عملیلت بازیابی براساس پروتکل WMI برای مانیتور دستگاه وجود دارد.
سایر

اضافه نمودن شاخص به مانیتور

گروه بندی مانیتورها: در این بخش می توان بر اساس گروههای تعریف شده در گروه بندی مانیتور ها ، مانیتوردستگاه را عضو یک گروه نمایید.

وابستگی مانیتورها: تعریف وابستگی برای مانیتور دستگاه توسط این بخش صورت میگیرد که با انتخاب مانیتور اصلی وابستگی را تعریف می نمایید.

دیاگرام: در صورتیکه Device ای در ایجاد دیاگرام ها به مانیتور دستگاه اتصال داده شوند، در این بخش آیکونی که نشان دهنده آن دیاگرام می باشد، مشاهده می کنید که با کلیک بر روی آن امکان مشاده دیاگرام و مدیریت آن پدید می آید.
برای مانیتورینگ شاخص های مختلف یک دستگاه، لازم است که در مانیتور ایجاد شده شاخص هایی را که در الگوی دستگاه تعریف نموده اید به مانیتور اضافه نمایید.هر شاخص بسته به ماهیت آن نیاز به مجوز مخصوص به خود دارد (snmp-wmi) که می بایست قبل از اضافه کردن شاخص حتما ایجاد شده باشد. برای انجام این کار از منوی انتهای صفحه با انتخاب نوع گروه ) عملکرد،سرویس ها، پروسه ها و اینترفیس ها ) می توانید شاخص های مورد نظرتان را با کلیک بر روی دکمه + و – انتخاب شاخص های تعریف شده، اضافه نمایید.

امکان فعال کردن گزینه “کنترل شرایط اختلال” برای هر یک از منابع مورد مانیتورینگ مانند پردازشگر حافظه و اینترفیس به صورت مجزا وجود دارد.

امکان تعیین حداقل و حداکثر پهنای باند ورودی و خروجی برای هر یک از اینترفیس ها وجود دارد. درصورت استفاده خارج از محدوده تعیین شده، بینا با ارسال اخطار شما را از موضوع با خبر خواهد کرد.

درصورت عدم دریافت اطلاعات از دستگاه هدف، از صحت مجوز دسترسی اطمینان حاصل کنید. سپس از روی سرور بینا دستگاه هدف را ping کنید تا از برقراری ارتباط شبکه ای مطمئن شوید. شما همچنین می توانید از ابزار MIB Browser که در tab ابزارها موجود است برای تست SNMP استفاده نمایید.

چنانچه مدل تجهیزات شبکه شما در فهرست بینا وجود ندارد، میتوانید در قسمت راهبری سیستم ،مدیریت الگوی مانیتورینگ دستگاه، تعریف الگوی جدید اضافه نمایید. توضیحات تکمیلی در راهنمای بینا موجود می باشد.

مشاهده وضعیت سرورها

پس از تعریف مانیتورهای سرور (چه از نوع ویندوز و چه لینوکس) می توانید با استفاده از صفحه فهرست سرورهای شبکه وضعیت کلی سرورها را در یک نگاه مشاهده کنید. برای این منظور از منوی بینا به قسمتی که در شکل نشان داده شده بروید.

ایجاد پروفایل اخطار

زمانی که یک مانیتور با وضعیت اختلال مواجه می شود و یا به عبارتی دیگر وجود مشکلی در شبکه ردیابی می شود، بینا می تواند با ارسال اخطار افراد مسئول را نسبت به وقوع مشکل آگاه سازد.
دریافت اخطار به صورت بلادرنگ توسط مسئولان شبکه و پرسنل فنی بخش فناوری اطلاعات موجب آگاهی آنها از وقوع مشکل، زودتر از مشتریان و کاربران می شود و می توانند سریعا نسبت به رفع مشکل اقدام نمایید.

روشهای ارسال اخطار:

ارسال پیام کوتاه (SMS)
ارسال ایمیل
ارسال پیام اخطار بر روی سیستم کارشناسان شبکه با ابزار نمایشگر اخطار.
آژیر صوتی و نوری تحت شبکه
و سایر روش های دیگر

برای دریافت اخطار هنگام بروز اختلال در مانیتور باید ابتدا یک پروفایل اخطار ایجاد کنید.

پروفایل اخطار چیست ؟

پروفایل تعیین می کند چه نوع اخطار هایی برای کدامیک از مانیتورها ارسال می گردد . در صورتی که مشکلی در عملکرد هر یک از مانیتورهای زیر مجموعه پروفایل به وجود آید اخطار های مربوطه ارسال می گردد.

1- در منوی اصلی برنامه منوی اخطارها را باز کرده و سپس گزینه ” ایجاد پروفایل اخطار جدید” را انتخاب کنید.
2- نام پروفایل را وارد نمایید و سپس در قسمت اخطارها بر روی نوع اخطار مورد نظر خود کلیک نمایید.
3- در پنجره باز شده نام فرد دریافت کننده اخطار را وارد نمایید و در جدول زمان بندی تعیین کنید که اخطار مورد نظر در چه ساعتی از شبانه روز ارسال می گردد.
4- روی لینک “انتخاب مانیتورهای مربوطه” کلیک نمایید، در پنجره باز شده مانیتورهای مورد نظر خود را انتخاب کرده و روی دکمه “انتخاب ” کلیک نمایید.
5- درپایان روی دکمه ذخیره کلیک کنید.

نمایش وضعیت شبکه در داشبورد مانیتورینگ

داشبورد بینا يک کنترل پنل قدرتمند جهت نمايش اطلاعات و گزارشات به صورت زنده و لحظه اي مي باشد. داشبورد مانیتورینگ بينا اين امکان را فراهم مي سازد تا مسئولان شبکه و مديران فناوري اطلاعات به صورت زنده(Real Time) از سلامت و وضعيت شبکه خود آگاه باشند.
در سيستم بينا هر فرد مي تواند داراي يک يا چند داشبورد مخصوص به خود باشد. قابليت خصوصي سازي داشبورد اين امکان را فراهم مي سازد که هر کاربر قادر باشد با توجه به نياز و سليقه خود، انواع اطلاعات مورد نياز و نحوه نمايش آنها را انتخاب کند.

برای دسترسی به داشبورد مانیتورینگ بینا در منوی اصلی سیستم روی گزینه داشبورد کلیک نمائید.

افزودن پنل: برای افزودن پنل در قسمت بالای داشبورد روی گزینه افزودن پنل کلیک کرده، سپس پنل مورد نظر خود را انتخاب کرده و محل نمایش آن را مشخص کنید.

تغییر مکان نمایش پنل: برای جابجایی پنل ها بر روی نوار عنوان پنل کلیک کرده و پنل را به مکان جدید بکشید و سپس رها کنید.

تغییر تنظیمات پنل: هر پنل دارای تنظیماتی مانند زمان به روز رسانی خودکار (Refresh Interval) و نحوه نمایش اطلاعات می باشد. برای تغییر تنظیمات پنل روی آیکون تنظیمات پنل کلیک کنید.

تعریف داشبورد جدید: همانطور که اشاره شد هر کاربر می تواند یک یا چند داشبورد داشته باشد. برای ایجاد داشبورد جدید روی گزینه ویرایش داشبورد کلیک کنید. سپس در قسمت Title عنوان داشبورد جدید را وارد کرده و سپس روی دکمه Create کلیک کنید.

انتخاب داشبورد: برای مشاهده سایر داشبورد ها روی گزینه مشاهده داشبورد کلیک کرده و داشبورد مورد نظر را انتخاب کنید.

گزارش ها

سيستم بينا گزارش هاي متنوع و واضحي از کيفيت سرويس هاي شبکه ارائه مي دهد. با استفاده از گزارش هاي مختلف، مسؤولان و راهبران شبکه مي توانند درصد پايداري ارتباطات شبکه اي، ميزان استفاده از منابع سخت افزاري سرورها و تجهيزات شبکه و کيفيت سرويس هاي شبکه اي را در قالب گراف هاي متنوع بررسي و نسبت به ارتقاي سطح سرويس ها اقدام نمايند.

براي دسترسي به گزارش ها از منوي اصلي برنامه، منوي گزارش ها را باز کنيد و سپس گزارش هاي مورد نظر خود را انتخاب کنيد.

نکته مهم: در صورت مشکل در نمايش گراف ها، لطفا آخرين نسخه Flash player for IE را نصب نمائيد. لازم به ذکر است فايل اجرايي آن در CD نصب برنامه قرار دارد.

گزارش های بینا پاسخگوی بسیاری از سؤالات راهبران شبکه و مدیران فناوری اطلاعات خواهد بود که امکان تصمیم گیری صحیح در توسعه منابع و نیز برنامه ریزی درست برای رفع مشکلات شبکه را فراهم می سازد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:

کدام یک از اجزاء شبکه دارای بیشترین میزان اختلال بوده اند؟

گزارش دسترسی پذیری —–> گزارش دسترس پذیری همه مانیتورها
میزان دسترس پذیری (Availability) شبکه (یا هریک از اجزا شبکه) چه میزان است؟
گزارش دسترس پذیری —–> گزارش دسترس پذیری همه مانیتورها
میزان پایداری هر یک از لینک های ارتباطی مانند خطوط Wireless یا MPLS چه میزان است؟
گزارش دسترس پذیری —–> گزارش زمان پاسخ پینگ
سرعت هریک از لینک های ارتباطی چه میزان است؟
گزارش دسترس پذیری —–> گزارش زمان پاسخ پینگ
ساعات پیک کاری شبکه چه زمانی است؟
گزارش ترافیک شبکه —–> گزارش پهنای باند دریافت و ارسال
کدام سرورها نیاز به توسعه منابع مانند افزایش قدرت پردازشگر و حافظه یا دیسک دارند؟
گزارش سطح کارآیی —–> استفاده از گزارشات مختلف مانند پردازشگر،حافظه یا دیسک

آیا سرویس های زیرساختی شبکه مانند DNS یا AD دارای عملکرد قابل قبولی هستند؟

سرعت پاسخ گویی وب سایت های داخلی و خارجی سازمان په میزان است؟
گزارش دسترس پذیری —–> گزارش زمان پاسخ وب سایت
وضعیت دسترس پذیری شبکه در هر یک از مناطق شبکه چه میزان است؟
گزارش ترافیک شبکه —–> دسترس پذیری براساس گروه مانیتورها
کدام سرورها یا تجهیزات شبکه بیشترین استفاده از پهنای باند را دارند؟
گزارش ترافیک شبکه —–> گزارش پهنای باند دریافت و ارسال
کدام سرورها یا تجهیزات شبکه دارای بیشترین میزان استفاده از پردازشگر هستند؟
گزارش سطح کارآیی —–> گزارش میزان استفاده از پردازشگر
کدام سرورها یا تجهیزات شبکه دارای بیشترین میزان استفاده از حافظه هستند؟
گزارش سطح کارآیی —–> گزارش میزان استفاده از حافظه

علت دقیق اختلال های رخ داده در شبکه چه بوده است؟
جزئیات مانیتورینگ —–> گزارش جزئیات

آیا تجهیزات برق اضطراری (UPS)در شبکه دارای وضعیت مطلوبی هستند؟
بخش سطح کارآیی —–> گزارش وضعیت upsها

دیاگرام شبکه

دیاگرام شبکه، یکی از جذابترین ابزارهای نمایش وضعیت شبکه به صورت زنده است. با استفاده از این ابزار شما می توانید نقشه ای شماتیک از شبکه خود را ترسیم کنید و هر یک از اجزای آن که شامل گره ها و خطوط ارتباطی دیاگرام می باشند را به مانیتورهای بینا وصل کنید. با اتصال این اجزاء به مانیتورهای بینا ، می توانید هر لحظه به صورت کاملا زنده وضعیت شبکه خود را رصد کنید و به سرعت از وضعیت شبکه سازمان خود آگاه شوید.

دیاگرام شبکه ، شامل دو ابزار مدیریت دیاگرام و مشاهده دیاگرام می باشد. در مدیریت دیاگرام یا همان ویرایشگر دیاگرام شبکه ، ما دیاگرام شبکه خود را رسم کرده اجزای مورد نظر آن را به مانیتورهای بینا متصل می کنیم ، سپس در ابزار مشاهده دیاگرام (نمایشگر دیاگرام) دیاگرام ایجاد شده را انتخاب کرده به صورت زنده ، آخرین وضعیت اجزاء شبکه خود را رصد می کنیم.
شکل زیر گزینه مربوط به فرم مدیریت دیاگرام را در منوی بینا نشان می دهد:

با کلیک روی این گزینه در منو ، فرم مدیریت دیاگرام را مشاهده خواهید کرد. که نمایی همانند شکل زیر دارد:

در این محیط برای ترسیم دیاگرام کافیست یکی از آیکون های گره را انتخاب کرده سپس روی فضای ترسیم دیاگرام کلیک کنید. بدین ترتیب یک گره با آیکون مورد نظر به دیاگرام اضافه می شود. با Drag کردن آن ، می توانید گره را در موقعیت مورد نظر قرار دهید. همچنین با انتخاب گره و زدن دکمه Delete می توانید گره را حذف کنید. در دیاگرام می توانید گره ها را با استفاده از خطوط ارتباط به هم وصل کنید برای این کار باید یکی از انواع خطوط را انتخاب کرده روی صفحه دیاگرام کلیک کنید. سپس دو سر خط ارتباط را به گره های مورد نظر وصل کنید (با Drag کردن فلش های سر خطوط ارتباط). بدین ترتیب می توانید دیاگرام مورد نظر خود را ترسیم کنید.

یکی دیگر از امکانات دیاگرام بینا تعیین تصویر پس زمینه برای بینا است. برای این منظور کافی است از لیست پس زمینه های موجود یکی را انتخاب کنید. همچنین می توانید با استفاده از آیکون تصاویر مورد نظر خود را روی بینا Upload کنید . با انجام این کار ، فایل Upload شده در فهرست پس زمینه های دیاگرام قابل انتخاب خواهد بود.

اندازه فضای دیاگرام را نیز با استفاده از دکمه می توانید مشخص کنید. فقط توجه داشته باشید که اندازه فضای دیاگرام تاثیری روی اندازه تصویر پس زمینه ندارد. و تصویر پس زمینه همیشه با اندازه اصلی و واقعی خود نمایش داده می شود.
پس از ترسیم نقشه شبکه ، نوبت به اتصال اجزای دیاگرام به مانیتورهای شبکه می رسد. برای این کار از گره ها شروع می کنیم. گره مورد نظر را انتخاب می کنیم. روی آن راست کلیک کرده گزینه « اتصال به مانیتور » را از منوی باز شده انتخاب می کنیم.

با انتخاب این گزینه پنجره ای همانند شکل بالا باز می شود و شما می توانید از فهرست ارائه شده ، مانیتور مورد نظر خود را انتخاب کنید، به گره مورد نظر یک عنوان دلخواه بدهید و آن را ثبت کنید.

همانطور که در شکل قبل می بینید پس از ثبت ، گره مورد نظر به مانیتور وصل می شود و این حالت با علامت زنجیر و حرف M در کنار آن نشان داده می شود. با نگاهی به دیاگرام می توانید ببینید که تا کنون چه گره هایی به مانیتورهای بینا وصل شده اند و توجه داشته باشید که وضعیت گره ها تنها در حالتی که به مانیتورهای بینا وصل باشند، نشان داده خواهد شد.
پس از متصل کردن گره ها به مانیتورهای بینا ، نوبت به اتصال خطوط ارتباطی به مانیتورها می رسد. همان طور که در شکل زیر
می بینید ، دو گره در دو سر خط ارتباطی به مانیتور متصل هستند. حال با راست کلیک کردن روی خط ارتباطی بین آن ها و انتخاب گزینه اتصال، فرم جدیدی باز می شود که در آن می توانیم مشخص کنیم که لینک ارتباطی بین گره ها، وضعیت خود را بر چه اساسی نشان دهد.

همانطور که مشاهده می کنید ، وضعیت یک لینک ارتباطی حتی می تواند بر اساس یک اینترفیس شبکه (در صورتی که یکی از گره های لینک به مانیتوری از نوع سرور یا تجهیزات شبکه متصل باشد) نشان داده شود و در این حالت حتی می توانیم پهنای باند لینک را نیز روی خط ارتباطی در دیاگرام ببینیم.

پس از کلیک روی دکمه ثبت در این پنجره ، خط ارتباطی به آیتم مورد نظر (اعم از مانیتور یا اینترفیس) متصل می شود. این حالت روی لینک با تغییر رنگ آن به آبی و نمایش عبارت Bound روی آن نشان داده می شود.

زمانی که ترسیم دیاگرام و اتصال اجزای مورد نظر در آن به اتمام رسید ، می توانیم دیاگرام را با یک نام مشخص در سیستم بینا ذخیره کنیم. برای این کار روی دکمه کلیک می کنیم. پنجره جدیدی باز می شود و در آن نام دیاگرام را مشخص کرده آن را ذخیره می کنیم.

حال با کلیک روی دکمه می توانیم وضعیت دیاگرام را در ابزار مشاهده دیاگرام ، رصد کنیم.

همانطور که مشاهده می کنید ، گره های دیاگرام که به مانیتورها متصل شده اند ، دارای یک چراغ در بالا سمت چپ هستند که رنگ آن وضعیت مانیتور را نشان می دهد . رنگ قرمز چشمک زن نمایشگر اختلال در گره و زنگ سبز نشانگر وضعیت نرمال است. وضعیت معلق نیز با رنگ نارنجی نشان داده می شود. همچنین با بردن ماوس روی گره ها و لینک ها ، در Tooltip مربوط به آن ها اطلاعات اضافه ای درباره لینک و گره قابل مشاهده است. ضمنا با راست کلیک کردن روی گره ها و انتخاب یکی از دو گزینه مانیتور در یک نگاه و گزارش جزئیات می توانید گزارشی از وضعیت مانیتور مربوط به گره را با جزئیات بیشتر مشاهده کنید. توجه داشته باشید که برای استفاده از این امکان باید امکان باز شدن Popup روی مرورگر وب شما فعال باشد و بلوکه نشده باشد.

در مراحل ذکر شده سعی شد به شکل خیلی سریع و ساده نحوه کار با دیاگرام شبکه شرح داده شود. در اینجا لازم است به امکان دیگری در دیاگرام شبکه بینا اشاره کنیم که برای شبکه های بزرگ تر کاربرد دارد و آن امکان اتصال گره های دیاگرام به یک دیاگرام دیگر است. برای این کار در ابزار مدیریت دیاگرام کافی است گره را انتخاب کرده روی آن راست کلیک کنید و سپس گزینه اتصال به دیاگرام را از منو انتخاب کنید.

در پنجره جدیدی که باز می شود باید دیاگرام مورد نظر را انتخاب کنیم وروی دکمه ثبت کلیک کنیم. به این ترتیب گره مورد نظر به دیاگرام ، متصل می شود.

حال با فرض اینکه دیاگرام را ذخیره کرده باشیم. از منوی بینا روی گزینه مشاهده دیاگرام شبکه کلیک می کنیم تا دیاگرام را در آن ببینیم و از وضعیت شبکه مطلع شویم. در این ابزار روی دکمه تنظمیات کلیک می کنیم.

پنجره جدیدی باز می شود که در آن دیاگرام مورد نظر خود را جهت نمایش انتخاب می کنیم و روی دکمه ثبت کلیک می کنیم. بدین ترتیب وضعیت دیاگرام را به صورت زنده و Real-time می توانیم رصد کنیم.

در دیاگرام ، گره هایی که با دایره یا بیضی خط چین ، مشخص شده اند ، گره هایی هستند که خود نماینده یک شبکه دیگر هستند و با دابل کلیک روی آن ها می توانید جزئیات شبکه مربوط به آن را به سادگی مشاهده کنید.

زمانی که این کار را انجام می دهید یعنی با دابل کلیک وارد شبکه مورد نظر می شوید ، در نوار بالای صفحه به شما نشان داده خواهد شد که دیاگرامی که می بینید درون چه دیاگرام دیگری قرار دارد. شکل زیر این قسمت را نشان می دهد. با کلیک روی نام دیاگرام در این قسمت می توانید به دیاگرام مورد نظر بازگشت کنید.

آستانه هشدار دیاگرام: برحسب دسترس پذیری کل مانیتورها ، می توانید درصد تعریف نمایید که اگر از کل مانیتورهای همه دیاگرام ها x درصد آنها دارای وضعیت هشدار بود مانیتور در ارتباط با دیاگرام دیگر را در حالت هشدار نمایش دهد.
آستانه اختلال دیاگرام: برحسب دسترس پذیری کل مانیتورها ، می توانید درصد تعریف نمایید که اگر از کل مانیتورهای همه دیاگرام ها x درصد آنها دارای وضعیت اختلال بود مانیتور در ارتباط با دیاگرام دیگر را در حالت اختلال نمایش دهد[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

پیمایش به بالا