در این مقاله توضیحاتی مختصر در رابطه با پیدایش ابزار پینگ و فواید این ابزار در دنیای شبکه ارائه خواهد شد. این ابزار ساده هنوز هم یکی از اولین ابزارهای عیبیابی در شبکه میباشد.
حتما در رابطه با PING شنیدهاید و یا احتمالا به دفعات از آن استفاده کردهاید و دریافتهاید که در حل مشکلات شبکهای بدون آن هیچ کار دیگری از دستتان بر نمیآمده است. اما آیا واقعا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چگونه این ابزار ساده به گونهای باور نکردنی هنوز هم مفیدترین و موثرترین ابزار برای برطرف کردن مشکلات شبکهای است؟
هنگامی که در سال 1983 در نروژ جلسه (DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency تشکیل شده بود، مایک مویس (Mike Muuss) نظریهای را از دکتر دیو میلز (Dr.Dave Mills) در خصوص تلاش وی برای اندازه گیری تاخیر مسیر با استفاده از بستههای زمانبندی شده ICMP Echo از فاصلهی دور شنید. مویس این نظریه را یادداشت کرد و به سر کار خود یعنی آزمایشگاه تحقیقاتی بالستیک (BRL)، مرکز تحقیقاتی و تحلیل و بررسی آسیب پذیری بالستیک متعلق به ارتش ایالت متحده بازگشت. چند ماه بعد، متوجه شد که IP شبکه در BRL به گونهای عجیب رفتار میکند و او نظریه دکتر میلز را به یاد آورد. بنابراین آن روز بعد از ظهر را به نوشتن برنامهای پرداخت که آن را بر مبنای صدای سونار “پینگ” (PING) نامید (سونار دستگاه ردیاب زیردریایی است که مورد استفاده آن انتشار امواج صوتی است. علاوه بر ردیابی، این روش معمولا به منظور ناوبری و ارتباط با دیگر یگانهای شناور و زیر آبی نیز استفاده میشود).
بسیار شبیه به روشی که سونار پالسهای صدا را منتشر میکند و به Echoهای آن جهت تعیین فاصله میان اشیاء درون آب و یا در زیر سطح آب گوش میکند، پینگ از بستههای زمانبندی شده IP/ICMP ECHO_REQUEST و ECHO_REPLY استفاده میکند تا تعیین کند که در صورت پاسخ دادن ماشین هدف، چقدر طول میکشد تا این کار انجام پذیرد و یا فاصله تا ماشین هدف چقدر است.
البته قبل از اینکه او بتواند اولین پینگ را بفرستد مشکل شبکه برطرف شد، اما تلاش او بیهوده نبود. پینگ به ابزاری بسیار مفید بدل شد که در اغلب سیستم عاملها، تقریبا در هر کامپیوتری در دنیا پیاده سازی گردید. اگرچه مویس تعداد زیادی برنامه کاربردی دیگر نیز نوشته بود، اما برنامه هزار خطی وی (که خودش آن را “هک” (Hack) مینامید) ثابت کرد که بیشتر شهرت وی از آن نشاًت گرفته است.
ابزار پینگ اگر به درستی از آن استفاده شود، یکی از کاربردیترین ابزارهای در دسترس شبکه میباشد، مخصوصا با توجه به کاربرد موثر آن هنگام مانیتورینگ شبکه به کمک پینگ. به عنوان مثال اگر شما نیاز داشته باشید چندین حسگر عملکردی (Performance) از یک ماشین مجازی را مانیتور کنید، این مانیتورینگ به این وابسته است که آیا سرور هاست ماشین مجازی، قابل دسترس است یا خیر. اگر خیر، تمامی درخواستهای دیگر به سمت هاست هم ناموفق خواهد بود. در این صورت تنها یک پیام اطلاعرسانی برای هاستی که غیر قابل دسترس (Down) است دریافت خواهید کرد و نه چندین پیام. یکی از این ابزارهای قابل استفاده جهت بررسی دسترسپذیری هاست ماشین مجازی پینگ است. پینگ همچنین میتواند برای سناریوهای High Availability و Failover مفید و موثر واقع شود، زیرا این ابزار به خوبی نشان میدهد که آیا مسیرهای موجود در اینترانت عملکرد مطلوبی دارند یا خیر.
بنابراین شاید دفعات بعد که با مشکلات شبکهای مواجه شدید، کمی بیشتر قدردان ابزار پینگ شوید. آیا میدانستید که نرمافزار مانیتورینگ شبکه و دیتاسنتر بینا امکان بررسی وضعیت سیستمها، دستگاهها و شاخصهای عملکردی آنها را از طریق ابزارها و پارامترهای متفاوت برای شما فراهم میآورد؟ پینگ یکی از این ابزارهاست.